banner_over_ons

Over ons

Stichting CBR Effata is in 1996 opgericht door Frank van der Maas. Binnen de stichting worden mensen in Nigeria en Guinee-Bissau geholpen die sociale of maatschappelijke problemen hebben als gevolg van een beperking. Dit bijstaan en het bieden van hulp bij het (terug)vinden van een plek in de maatschappij wordt vormgegeven vanuit Bijbels perspectief.

Twee landen

Vanaf 1996 zijn er diverse grote en kleine projecten gerealiseerd in het Izzi-gebied in Ebonyi State. Dit is een van de armste provincies van Nigeria.

Sinds 2014 is het werkgebied uitgebreid naar het noorden van Guinee-Bissau. De locaties van beide werkgebieden is hieronder te zien.

  • CBR Effata centrum in Izzi, Ebonyi State, Nigeria

Nationale registratie

CBR Effata is geregistreerd als gelijknamige organisatie in Nigeria en als Reabilitação Baseada na Comunidade (RBC) Effata in Guinee-Bissau. De scholen in Nigeria zijn afzonderlijk bij de overheid geregistreerd.

De naam

CBR is een afkorting van het Engelse community-based rehabilitation. Dit is de methode waarmee gewerkt wordt. Hulp aan personen met een beperking is het meest efficiënt als het gebeurd in en met behulp van de plaatselijke gemeenschap.

Effata is een Aramese uitspraak van Jezus, opgetekend door Markus – hoofdstuk 7 vers 34 – waarmee een persoon die doof en niet-sprekend is, weer horend en sprekend wordt.