CBR worker

Oogzorg

In 1996 begon CBR Effata in Nigeria met behandeling, operaties en revalidaties van personen met oogproblemen. De kosten van de oogoperaties en revalidatie worden betaald met bijdragen van de patient.

CBR Effata heeft een oogteam met Nigeriaanse medewerkers. Deze zijn medisch opgeleid en hebben een specifieke ‘Oogzorg’ training gevolgd in het nationale oogziekenhuis in Kano. Twee keer per week gaat het team de dorpen in voor een Eye outreach. Hierdoor kunnen veel personen ter plekke geholpen worden, volgens het principe van community-based rehabilitation.

Personen met oogproblemen die niet in hun dorp behandeld kunnen worden, worden doorgestuurd naar het centrum van CBR Effata in Omorodu. Elke maand komt daar een Nigeriaanse oogarts. Gemiddeld ziet hij 150 personen. Tijdens zijn verblijf voert hij zo’n 45 oogoperaties uit. De meest voorkomende oorzaken voor operatie zijn staar en glaucoma.

In 2019 werden meer dan 8.000 personen geconsulteerd, 574 patiënten geopereerd en zijn er meer dan 1.800 brillen aangemeten. Het oogproject is in de loop van de jaren zó uitgebreid, dat patiënten van vér uit de omgeving de weg naar het behandelcentrum van CBR Effata in Omorodu weten te vinden.