CBR worker

Oogzorg

Ondersteuning, operaties en revalidaties van personen met oogproblemen is in Nigeria in 1996 begonnen. De kosten van de oogoperaties en revalidatie worden betaald met bijdragen van de patient.

CBR Effata heeft een oogteam van Nigeriaanse medewerkers. Deze zijn medisch opgeleid en hebben een specifieke ‘Oogzorg’ training gevolgd in het nationale oogziekenhuis in Kano. Twee tot drie keer in de week gaat het team de dorpen in – in Izzi het gebied waar CBR Effata werkzaam is – voor een Eye outreach. Hierdoor kunnen veel personen ter plekke geholpen worden, volgens het principe van community-based rehabilitation.

Personen met oogproblemen die niet in hun dorp behandeld kunnen worden, worden doorgestuurd naar het centrum van CBR Effata in Omorodu. Elke maand komt daar een Nigeriaanse oogarts langs. Gemiddeld ziet hij dan 150 personen. Tijdens zijn verblijf voert hij zo’n 45 oogoperaties uit. De meest voorkomende oorzaken voor operatie zijn staar en glaucoma.

Het oogteam blijft personen identificeren die in aanmerking komen voor hulp, operatie of revalidatie. Zo zijn in 2016 bijna 7000 personen geconsulteerd, 433 patiënten geopereerd en zijn er meer dan 1500 brillen aangemeten. Het oogproject is in de loop van de jaren zó uitgebreid, dat patiënten van vér uit de omgeving de weg naar het behandelcentrum van CBR Effata in Omorodu weten te vinden.