new-featured_image_nigeria.6

Orthopedie

CBR Effata heeft een groot orthopedisch project in Nigeria. De oorsprong is gelegd in 1996. Het project werd initieël ondersteund door Oikonomos foundation, later door het deputaatschap Bijzondere Noden. De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor dit project hebben een medische achtergrond en hebben verschillende specifieke trainingen gevolgd op het gebied van orthopedie en fysiotherapie.

Veel kinderen en volwassenen weten de weg naar het centrum in Omorodu te vinden. Orthopedische afwijkingen zoals aangeboren klompvoeten, een X- of O-stand van de benen, verwaarloosde botbreuken, post-polio contracturen en botontsteking zijn de meest voorkomende orthopedische problemen. Iedere drie maanden bezoekt een orthopedisch chirurg het centrum van CBR Effata in Omorodu; per keer ziet hij ongeveer 120 patiënten en voert hij twintig operaties uit.

Voor revalidatie een fysiotherapie zijn sommige personen genoodzaakt om een paar weken of maanden te blijven. Voor de dagelijkse verzorging en het verzorgen van eten en drinken is daar hulp van familie voor nodig.

Er zijn speciale gastverblijven op het terrein voor de care-takers. Deze familieleden of kenissen zijn onmisbaar voor een goed herstel. Hierin komt het basis-principe van community-based rehabilitation goed naar voren.

In de dorpen
Het orthopedische team bezoekt mensen ook thuis in de dorpen voor fysiotherapie. Indien nodig worden beugels, orthopedische schoenen, protheses, krukken of een rolstoel aangemeten en verstrekt. In de loop van de jaren wordt het resultaat van de operaties en het zelfstandig functioneren met behulp van krukken of protheses steeds meer erkend in de community, waardoor méér mensen vanuit een wijdere omgeving de weg naar het centrum weten te vinden.