banner_2_micro

Orthopedie

CBR Effata heeft een groot orthopedisch project in Nigeria. De medewerkers hebben een medische achtergrond en hebben trainingen gevolgd op het gebied van orthopedie en fysiotherapie.

Orthopedische afwijkingen zoals aangeboren klompvoeten, een X- of O-stand van de benen, verwaarloosde botbreuken, post-polio contracturen en botontsteking zijn de meest voorkomende orthopedische problemen. Iedere drie maanden bezoekt een orthopedisch chirurg het centrum van CBR Effata in Omorodu; per keer ziet hij ongeveer 150 patiënten en voert hij 25 operaties uit.

Voor revalidatie en fysiotherapie moeten de meeste patienten een paar weken of maanden te blijven. Voor de dagelijkse verzorging en het verzorgen van eten en drinken is daar hulp van familie voor nodig.

Het orthopedische team bezoekt mensen ook thuis voor fysiotherapie. Indien nodig worden beugels, orthopedische schoenen, protheses, krukken of een rolstoel aangemeten en verstrekt. Veel mensen uit de wijde omgeving weten de weg naar het centrum te vinden.